سمعک وسیله الکترونیک کوچکی است، که داخل مجراگوش یا پشت گوش قرار می گیرد.
سمعک تقویت کننده پیشرفته ای است که توسط باتری کار می کند و باعث تقویت صدا می شود. سمعک صداها را بلندتر می کند، بطوریکه فرد کم شنوا بشنود، ارتباط برقرار کند و در فعالیت های روزانه مشارکت بیشتری داشته باشد.
سمعک از سه قسمت اصلی تشکیل شده است :
میکروفون
تقویت کننده
رسیور
میکروفون امواج صوتی دریافت شده را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند. تقویت کننده که یک آمپلی فایر خیلی پیشرفته می باشد، سیگنال های الکتریکی را تقویت می کند. رسیور، بلندگو خیلی کوچکی است که سیگنال های الکتریکی را به امواج صوتی تبدیل کرده و به گوش انتقال می دهد.
تکنولوژی سمعک ها هر روز پیشرفته تر می شود. امروزه سمعک های دیجیتال و هوشمند بطور اتوماتیک صداهای اطراف ما را تنظیم می کنند، بطوریکه صداهای آهسته برای ما قابل شنیدن باشد و صداهای خیلی بلند آزاردهنده نباشند و به گوش آسیبی نرسانند. سمعک ها وسایل پزشکی کوچکی هستند، که می توانند به طرز شگفت انگیزی زندگی شما را تغییر دهند.
برخلاف اکثر وسایل الکترونیکی (مثل موبایل ها) کارایی و سودمندی سمعک ها فقط به سطح تکنولوژی به کار رفته در آنها وابسته نمی باشد. به علت اینکه سمعک ها وسایل پزشکی هستند و برای اینکه عملکرد مطلوبی داشته باشند، به مهارت بالینی، دانش و تجربه شنوایی شناسی که سمعک را تجویز می کند، خیلی وابسته اند. در تجویز سمعک علاوه بر تکنولوژی، دانش و مهارت شنوایی شناس نیز عامل مهمی می باشد. به همین دلیل یک فرد ممکن است، کارایی و سودمندی متفاوتی را با یک سمعک تجربه کند. به عنوان نمونه اگر قالب گیری اولیه و تنظیم سمعک شما دقیق و کامل نباشد، کارایی و سودمندی سمعک کمتر خواهد بود، حتی اگر سمعک شما تکنولوژی پیشرفته ای داشته باشد.
سمعک چگونه کار می کند؟
سمعک ها عمدتا در بهبود شنوایی و درک گفتار افراد دارای کم شنوایی انتقالی و حسی عصبی سودمند هستند. کم شنوایی انتقالی معمولا در اثر آسیب پرده گوش، استخوانچه های گوش میانی و کم شنوایی حسی عصبی در اثر آسیب به سلول های حسی کوچکی بنام سلول های مویی اتفاق می افتد. این آسیب ها ممکن است در اثر عفونت، بیماری ها، افزایش سن، نویز یا داروهای خاصی بوجود آید.
سمعک ارتعاشات صوتی را تقویت می کند. سلول های مویی باقیمانده ارتعاشات بزرگتر را کشف کرده و آنها را به سیگنال های عصبی تبدیل می کنند، سپس این سیگنال ها به مغز ارسال می شوند. آسیب بیشتر به سلول های مویی فرد، موجب کم شنوایی شدیدتر و نیاز به تقویت بیشتر توسط سمعک می باشد. البته محدودیت ها عملی در میزان تقویت سمعک نیز وجود دارد. همچنین، در صورتیکه گوش داخلی کاملا آسیب دیده باشد، حتی ارتعاشات صوتی بزرگ نیز به سیگنال عصبی تبدیل نمی شوند. در این موارد، سمعک کارایی لازم را ندارد.
خرید سمعک
اگر شما فکر می کنید که کم شنوایی دارید و قصد دارید که از سمعک استفاده کنید، برای تهیه و خرید سمعک به یک شنوایی شناس (ادیولوژیست) مراجعه کنید. شنوایی شناس فردی است که درزمینه شناسایی، تشخیص، توانبخشی و پایش بیماری های دستگاه شنوایی و دهلیزی گوش تخصص دارد. ارزیابی، تجویز و تنظیم سمعک، وسایل کمک ارتباطی، پیشنهاد و مشاوره انجام جراحی کاشت حلزون شنوایی و برنامه ریزی پروتزکاشت حلزون بر عهده شنوایی شناس می باشد. تهیه سمعک از افراد غیر شنوایی شناس توصیه نمی شود، زیرا ارزیابی، تجویز و تنظیم سمعک یک حیطه علمی کاملا تخصصی می باشد.
سوالاتی که قبل از تهیه و خرید سمعک بهتر است بپرسید
قبل از تهیه و خرید سمعک، این سوالات مهم را از شنوایی شناس بپرسید:
- چه ویژگی هایی برای من کارایی بیشتری دارند؟
- قیمت سمعک و اینکه با توجه به هزینه بالاتر تکنولوژی های پیشرفته تر و جدیدتر، آیا ارزش دارد که من از این تکنولوژی ها استفاده کنم؟
- آیا امکان تست دوره آزمایشی وجو دارد؟ تست سمعک رایگان است یا برای تست سمعک یا مرجوع کردن بعد از دوره آزمایشی باید هزینه ای پرداخت شود؟
- مدت زمان گارانتی چند سال می باشد؟ آیا گارانتی سمعک بین المللی هست؟ گارانتی شامل چه مواردی می باشد؟
- تنظیم سمعک و ارزیابی شنوایی دوره ای جزو گارانتی محسوب می شود؟
- آیا امکان استفاده از تعرفه سمعک بیمه وجود دارد؟
چطور از سمعک نگهداری شود
- سمعک ها را از گرما و رطوبت دور نگهدارید.
- سمعک را همانطور که آموزش دیدید، تمیز کنید. جرم و ترشحات گوش می تواند به سمعک آسیب بزند.
- به موقع وکس گارد سمعک را تعویض کنید.
- از اسپری مو یا محصولات مشابه هنگامی که سمعک روی گوشتان هست، استفاده نکنید.
- هنگامی که از سمعک استفاده نمی کنید، آن را خاموش کنید.
- باتری تمام شده را بلافاصله تعویض کنید.
- باتری های سمعک و خود سمعک را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.
چگونه از سمعک استفاده کنیم
برای اینکه از سمعک بطور موفقیت آمیزی استفاده کنید، باید صبور باشید و مدتی زمان می برد. استفاده مرتب و مستمر کمک می کند، که شما زودتر با سمعک خود سازکار شوید.
ویژگی ها و مشخصات سمعک خود را بدانید. در حضور شنوایی شناش، طرز گذاشتن و برداشتن سمعک روی گوش، تمیز کردن آن، شناسایی سمعک گوش راست و چپ و جایگذاری باتری سمعک را تمرین کنید. تنظیم کردن ولوم و استفاده از برنامه های سمعک را برای محیط های شنیداری مختلف یاد بگیریم. در صورتیکه مشکلی دارید، بلا فاصله به شنوایی شناس خود مراجعه کنید.
شما ممکن است برخی موارد زیر را تجربه کنید، هنگامی که برای اولین بار از سمعک استفاده می کنید.
- احساس ناراحت کننده ای دارم. برخی افراد ممکن است در روزهای اول استفاده از سمعک، تا حدی احساس ناراحت کننده ای داشته باشند. از شنوایی شناس خود سوال کنید، چند روز طول می کشد تا این احساس برطرف شود و به سمعک عادت کنم.
- صدای خودم خیلی بلند است. انسداد مجرای گوش باعث می شود، تا فرد صدای خودش را داخل سرش بلندتر بشنود، به این حالت اثر انسداد می گویند و در چند روز اول استفاده از سمعک شایع است. از شنوایی شناس خود بپرسید، آیا برطرف شدن اثر انسداد امکانپذیرست. معمولا اکثر افراد با گذشت زمان به اثر انسداد عادت می کنند.
- سمعک من سوت می زند. صدای سوت ممکن است به علت قرار نگرفتن کامل قالب سمعک داخل گوش یا مناسب نبودن اندازه قالب یا پوسته سمعک یا انسداد مجرای گوش توسط جرم گوش یا ترشح و یا خراب بودن سمعک باشد.
- صدای نویز زمینه محیط را می شنوم. سمعک کاملا صداهایی را که شما می خواهید بشنوید، را از صداهایی که نمی خواهید بشنوید، جدا نمی کند. البته سمعک ها با توجه سطح تکنولوژی به کار رفته در آنها، نویزهای محیطی را کمتر و گفتار را بیشتر تقویت می کنند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است سمعک به تنظیم نیاز داشته باشد.